Groep 5-6

Welkom op de site van groep 5 en 6. 

 

Beste ouders en kinderen van groep 5/6,

 

Het schooljaar is begonnen. We zijn inmiddels alweer drie weken aan de slag en we hebben al heel hard gewerkt. 

 

In de periode t/m de herfstvakantie zijn er ook verschillende activiteiten. De startgesprekken en de informatieavond zijn inmiddels geweest. Ik heb met de meeste ouders kennis gemaakt en hoop de andere ouders ook snel te ontmoeten. 

 

We gaan er dit jaar weer een leerzaam en betekenisvol schooljaar van maken.

 

Juffrouw Asha

werkdagen: ma,di, wo,do,vrij

email: abod@shrikrishna.nl

 

De 'zomerse' eerste periode

 

De eerste periode van dit schooljaar zit er weer op. We hebben de afgelopen 8 weken hard gewerkt. Daarnaast hebben we ook andere leuke en leerzame dingen gedaan. We hebben tot nu toe twee technieklessen gehad. De eerste keer hebben we een Hexaflexagon gemaakt en de tweede keer een bouwwerk van spaghetti, touw en plakband. Dit was nog niet zo gemakkelijk. We moesten samenwerken. Eerst op een goed idee komen, taken verdelen en aan de slag. We kregen voor deze opdracht 20 minuten. Het leek eerst lang genoeg, maar al gauw kwamen we erachter dat de tijd toch wel snel ging.

 

De komende 8 weken hebben we een drukke, maar leuke periode. Zo vieren we woensdag 7 november Divali op school. We zijn al druk bezig met oefenen voor ons toneelstukje. Daarna zal het niet meer lang duren en vieren we sinterklaas op school en een kleine twee weken later kerst. Tussentijds gaan we op we 20 november met de klas naar een voorstelling. En de week erna zal van 26 nov t/m 30 nov de ‘Scienceweek’  plaatsvinden. Super tof, want wij met groep 5/6 gaan een kettingreactie maken.

 

Tussendoor wordt er ook hard gewerkt. De periode na de vakantie t/m de kerstvakantie zullen we ons alvast gaan voorbereiden op de CITO-toetsen. Ze lijken ver weg, maar de tijd gaat snel! Om thuis ons hier goed op voor te bereiden kunnen we altijd op www.moo.nlIn de klas oefenen we vooral met de lesstof, maar behandelen we ook de soort vragen, want als je de vraag niet goed leest….

 

Belangrijke sites!

 

www.klokrekenen.nl

www.citotrainer.nl

www.spellingoefenen.nl

 

Dit zijn drie sites waarop we extra kunnen oefenen, als we een keer wat anders willen. Op de site www.spellingoefenen.nl, zal juf Asha ook huiswerk zetten. Dit zal zij aangeven wanneer dit gemaakt moet worden. Scheelt weer papier en op de computer werken is leuk!

 

Squala is altijd een goede optie, alleen we moeten er thuis lid van zijn. Helaas is niet alles gratis, maar misschien kunnen we samendoen met iemand anders of af en toe met een vriendje of vriendinnetje meedoen.

 

Daarnaast moeten we heel goed oefenen met klokkijken. De analoge klok en de digitale klok moeten we allemaal kennen. Uren, halve uren, kwartieren, over, voor, minuten etc… Klokkijken is een dagelijkse bezigheid. Op school krijgen we een klein stukje hierover in onze rekenmethode, ervan uitgaan dat we thuis dit ‘oefenen’ als een dagelijkse bezigheid. Vraag aan ons hoe laat het is!

 

Eind november krijgen we ons eerste rapport. We weten inmiddels een aantal van onze cijfers.

 

Groetjes van groep 5/6

 

Techniekweek november 2018

 

 

 

Workshop ‘De aarde

Wat wij vandaag hebben gedaan was echt super leuk. Wij hebben vandaag een raket af zien gaan  maar wij hebben het meest geleert over de vulkaan.

Show

Het was super leuk en magisch

We hebben geleerd

-tovertruc

-hoe je een bal of een balletje kan laten vliegen

-en vlammen kunt maken

Funstations

 

Sneha, Abu, Adi, Vishay, Sharani:‘ik vond slijm maken leuk’

Shreya N. David, Shreya T., Tejash en Avantika: ‘luchtschieten vond ik het leukst’

Chris, Gyaan, Abertan, Sharwan, Divya:‘het droogijs-experiment vond ik heel leuk’

Esha, Ismahan, Jay :‘de statische elektriciteit vond ik leerzaam’

Workshop fotografie

Wij vonden het leerzaam om te leren over de camera. We hebben heel veel mooie foto’s gezien.We vonden Shaanti’s facebook pagina en haar website heel intressant.

 

Workshop elektriciteit

Het elektriciteit was heel intressant want,hij gaf ons een mini letlamp met een platte batterij met + en – en hij heeft ons geleerd dat we het geen stroom noemen maar Ampere.

 

Kettingreactie

 

 

De vraag na vandaag: 'Kunnen wij leven zonder techniek?'

 

De kinderen weten het al. Nu is deze vraag jullie, beste ouders. Heeft u de vraag beantwoord, dan mag u het filmpje bekijken. 

https://www.youtube.com/watch?v=Vi53WzYF6hY 

 

Sint op school

 

 

 

 

Kerststukjes maken

 

Muzieklessen van meester Jordi

 

Technieklessen

 

Leuke sites:

https://studio.code.org/

 

CITOROOSTER januari 2019

Datum

Tijd

Vak

21-01-2019

Vanaf 9.30- 12.00

Vanaf 13.00-14.00                 

DMT/AVI (tijdens yoga)

22-01-2019

9.15

10.45

Rekenen deel 1

Begrijpend lezen dl 1

23-01- 2019

9.15

10.45

Spelling dl 1

Begrijpend lezen dl 2

24-01-2019

9.15

10.45

Rekenen dl 2

Woordenschat dl 1

25-01-19

9.15

10.45

Spelling dl 2

Begrijpend lezen  dl 3 (groep 6)

28-01-2019

 

 

29-01-2019

9.15

10.45-12.00

 

9.00-10.00

Woordenschat dl 2

Rekenen deel 3 (groep 6)

DMT/AVI

 

13.00-14.00

DMT/AVI

 

Een periscoop maken

 

Een peri....wat?

Dat wetenwij ook nog niet hoe het straks eruit gaan zien. Wat we wel weten is dat we eerst moeten beginnen met een onderzoek. We bedenken zoveel mogelijk vragen die we willen weten over: licht, spiegels, verrekijkers, telescopen, fotografie, inzoomen etc.... Zodat we straks de juiste antwoorden kunnen vinden om ons onderzoek te starten. Met dit onderzoek kunnen we meedoen aan een wedstrijd op 12 juni 2019. 

 

In groepjes zijn we vandaag begonnen met zoveel mogelijk vragen opschrijven en antwoord op te vinden. 

 

Ontdekken met spiegels

 

Spreekbeurt

 

rooster

formulier spreekbeurt

Beoordelingspunten spreekbeurt

 

Holi

 

 

Binnenkort vieren wij Holi op school. Wij zijn al druk bezig om de voorstelling voor te bereiden en mooie versiering te maken.

 

Holi 21 maart 2019

 

Vandaag was onze Holiviering op school. We begonnen met workshops. Daarna hebben we lekker gegeten met elkaar. Om 13.00 begonnen de optredens. Iedereen had leuke en mooie dansjes, liedjes en toneelstukjes. Als afsluiting  hebben we met poeder gegooid. Het was een gezellige en feestelijke dag!

 

De week van de lentekriebels maart 2019

 

De week begon met een verontsrustend bericht uit Utrecht. We weten allemaal wat er op maandag 18 maart gebeurd is.

 

De volgende de dag kwamen de kinderen met allerlei verschillende verhalen. Iedereen wilden zijn eigen belevenis, emoties en ervaring kwijt. Belangrijk is dat de kinderen na een vervelende gebeurtenis het met elkaar kunnen delen zodat ze het kunnen verwerken en het uit hun hoofd is. Ook hebben de kinderen het opgeschreven op hun eigen manier. Over de dingen waarover ze boos zijn, verdrietig zijn of nog veel vragen over hebben. Sommigen hebben er een tekening bij gemaakt. 

 

 

Aan de slag met de periscoop 26 maart 2019

 

Test periscoop maken met een melkpak, twee spiegels en plakband.

 

 

De week van het geld

 

Deze week staat in het teken van geld. De kinderen leren bewust na te denken over de waarde van geld. Waarom geld belangrijk is, waar je het voor nodig hebt, of geld gelukkig maakt, spreekwoorden met geld en op woensdag hebben we nog een gastles gehad van mevrouw Schipper. Zij werkt bij de Rabobank. We hebben nepgeld gemaakt en geleerd hoe je een echt briefje kan onderscheiden van een nepbriefje. Een echt briefje heeft wel 40 verschillende kenmerken!

 

 

 

Je kunt je geld maar 1keer uitgeven. Wat kies je?

 

 

Tejash: eigen telefoon

Avantika: eigen telefoon

Divya: eigen telefoon

Adi: een jaar lang elke week een zak met iets lekkers

Sneha: eigen telefoon

Ismahan: eigen telefoon

Mohamed: Nintendo switch

Parvish: PlayStation 4

Shreya T.: eigen telefoon

Amresh: speelgoed race-auto

Vishay: villa

Gyaan: ps 4

Abu: seizoenkaarten voor Ajax

Sharwan: infity f-bucks

Jay: Audi R8 met veel pk’s en een spoiler

Esha: hond

Abertan: ninja locker

Shreya N.: duur flesje parfum

Sharani: nieuwe I pad pro

 

Vandaag 29 maart gaan we terug in de tijd. Voor 2 euro hebben de kinderen een lunch gekocht. We gaan eten ruilen met elkaar om te ervaren hoe ze dat vroeger deden. Niet alleen om erachter te komen welke waarde je geeft aan je product waarvoor je het ruilt, maar ook te zien wat je ervoor terug kan krijgen. Is het eerlijk geruild? Hoe bied je je product aan als niemand naar jou komt? Het was soms best lastig. Maar we hebben er allemaal wat van geleerd. Sommigen hebben een echte ondernemersgeest. 

 

 

Animatie 3 april 2019

 

Vandaag hebben een workshop animatie gehad.

De kinderen hebben eerst bekeken hoe een animatie wordt gemaalt met poppetjes van klei. Wow! 30 minuten om alleen een poppetje een paar bewegingen te laten maken....

Allereerst hebben we in een groepje een verhaal bedacht. Daarna hebben we poppetjes gemaakt en een decor gemaakt. Dit is het resultaat.

 

 

filmpje van Mohamed

https://shon-my.sharepoint.com/personal/abod_shrikrishna_nl/_layouts/15/onedrive.aspx?FolderCTID=0x012000763C124A9650FC4183570ADD51BBC915&id=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen/IMG_7901.mov&parent=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen

 

filmpje van Tejash, Abertan, Adi en Sharwan

https://shon-my.sharepoint.com/personal/abod_shrikrishna_nl/_layouts/15/onedrive.aspx?FolderCTID=0x012000763C124A9650FC4183570ADD51BBC915&id=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen/IMG_1135.MOV&parent=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen

 

filmpje van Sharani en Shreya N. 

https://shon-my.sharepoint.com/personal/abod_shrikrishna_nl/_layouts/15/onedrive.aspx?id=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen/20190403_114629_10009748630541542.mp4&parent=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen

 

fimpje Jay, Amresh, Parvish en Gyaan

https://shon-my.sharepoint.com/personal/abod_shrikrishna_nl/_layouts/15/onedrive.aspx?id=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen/IMG-8831.mov&parent=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen

 

ShreyaT. en Sneha

https://shon-my.sharepoint.com/personal/abod_shrikrishna_nl/_layouts/15/onedrive.aspx?id=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen/IMG-8832.mov&parent=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen

 

Ismahan en Avantika

https://shon-my.sharepoint.com/personal/abod_shrikrishna_nl/_layouts/15/onedrive.aspx?FolderCTID=0x012000763C124A9650FC4183570ADD51BBC915&id=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen/IMG_1136.MOV&parent=/personal/abod_shrikrishna_nl/Documents/Bijlagen

 

Abu, Esha, Vishay en Divya

 

 

 

 

De laatste periode

 

En in één keer lijkt het schooljaar voorbij gevlogen. Hoewel we nog 11 weken hebben te gaan, zijn we in de laatste periode beland van dit schooljaar. De eerste helft van deze periode zijn we nog hard bezig om ons goed voor te bereiden op de CITO en de laatste punten binnen te halen voor ons rapport. 

 

Wat leuk dat er veel kinderen zich van groep 5/6 in hebben geschreven voor de avondvierdaagse! 

 

 

CITO rooster

 

Donderdag 13 juni woordenschat 

Vrijdag 14 juni woordenschat 

Maandag 17 juni spelling

Dinsdag 18 juni spelling en begrijpend lezen

Woensdag 19 juni  Begrijpend lezen   

Donderdag 20 juni rekenen (groep 5) begrijpen lezen deel 3 groep 6

Vrijdag 21 juni rekenen

Maandag 24 juni rekenen

Dinsdag 25 juni rekenen deel 3 groep 6

 

Tussentijds worden de leestoetsen afgenomen. 

 

12 juni OO Techniek

 

Helaas niks gewonnen, maar wel een ervaring rijker. 

Met onze periscopen zijn we naar OO Techniek geweest. Een landelijke wedstrijd techniek voor basisscholen. 

De afgelopen periode hebben we met de hele klas aan de periscopen gewerkt. We waren allemaal tevreden over het resultaat.

 

Bij de wedwstrijd was het de bedoeling dat we over een muur van 150 centimeter keken en met onze periscoop de voorwerpen moesten zien liggen op de tafel. Niet alleen zoveel mogelijk voorwerpen zien, maar ook binnen 5 minuten. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn. Het weer hielp ook niet mee. Onze periscopen (gemaakt van karton) waren op de opslagplaats nat geworden. Gelukkig konden we de periscopen nog wel gebruiken. Al viel er eentje uit elkaar toen de wedstrijd voorbij was...

 

Hieronder enkele foto's.

 

 

 

 

 

 

 

 

BERICHTEN

10 jan 2020 - Cito
Cito

 

Het is zo ver!

De cito's beginnen op maandag 20 januari 2020.

 

* maandag 20 januari: rekenen en begrijpend lezen (groep 5 en 6)

* dinsdag 21 januari: rekenen en begrijpend lezen (groep 5 en 6)

* woensdag 22 januari: rekenen en begrijpend lezen (groep 6)

* donderdag 23 januari: woordenschat en spelling (groep 5 en 6)

* vrijdag 24 januari: woordenschat en spelling (groep 5 en 6)